Bulaş Bazlı Önlemler Eylem Planı
OKULUMUZDA KORONAVİRÜSE (COVID-19) KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
1. SALGININ YAYILMASINI ÖNLEME
Şu anda COVID-19'u önlemek için bir aşı bulunmamaktadır. Salgını önlemenin en iyi yolu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. COVID-19’un işyerinize ulaşmamasıiçin önleyici tedbirler derhal alınmalıdır. Bu tedbirler COVID-19'un yayılmasını engeller veya yavaşlatabilir. Okulumuzda aşağıdaki hususlar dikkate alınacaktır;
• Öğretmen, öğrenci, veli ve tedarikçilerin okul girişinde;
1- Maske kontrolü yapılmalı
2- Temassız ateş ölçerle kontrol edilmelidir.
3-Taahhütname formu verilerek kişinin "okudum,anladım" şeklinde yazıp imzalaması sağlanmalı.
• İşyeri genelinde bireylerin sosyal mesafesini sağlamaları için;
1- Uygun yerlere bilgilendirici ve tanıtıcı afişler asılmalı.
2- İdari odaların girişinde, merdivenlerde, koridorlarda sosyal mesafe sınırı belirleyen uyarıcı işaretlemeler yapılmalı.
3- Bakanlığımızın öngördüğü şekilse seyreltilmiş sınıflarda öğrencilerin hangi sıraya oturacağı belirlenmeli ve yer değiştirmeleri engellenmeli.
4- Toplu teneffüs yapılmasını engellemek için farklı zamanlarda mola verilmeli.
5-Öğretmenler odasına öğrencilerin girişi engellenmeli.
6- Mümkün mertebe toplu etkinliklerin yapılmasından kaçınılmalı, zorunlu hallerde açık havada yapılması tercih edilmeli.
7- Zorunlu olmadıkça okul içine ziyaretçi kabul edilmemeli.
8- Kantin ve yemek yeme bölümlerinde masalar sosyal mesafeye uygun olarak yerleştirilmeli.
9- Kütüphane ve Mesleki Uygulama Laboratuarı zorunlu olmadıkça kullanılmamalı, kullanılmaması durumunda öğrencilerin materyallere teması engellenmeli.
10- İzolasyon odası belirlenmelidir. ( Not: Zorunlu Değil ). İzolasyon odasının yer tarifi yapılacak. ( Mesela Ana giriş kapısındaki çıkarken ilk oda. Muhakkak kolay çıkılabilir ve temasın minimum olduğu yer. ) Belirlenen izolasyon odasına sadece pandemiden sorumlu girecektir. Müdahale sırasında eksiksiz kişisel koruyucu donanımlar ( KKD’ler) kullanılacaktır. İzolasyon odasına alındıktan sonra hasta Çivril İlçesine ait numarasından sağlık kuruluşuyla irtibata geçip yönlendirme yapacaktır. Ayrıca yakın akrabaları ya da ailesi iletişime geçilip bilgi verilecektri.
• Çalışanların hasta olduklarında evde kalmalarını teşvik eden, öksürük ve hapşırma görgü kurallarını içeren ve el hijyeninin önemini anlatan afiş/poster/talimatlar işyerinin girişine ve herkesin görebileceği diğer alanlara asılmalıdır.
• Biyolojik atıklar için ayrı çöp torbaları sağlanmalı; temizlik personeline, çöplerin içeriğine temas edilmeden boşaltılması için gerekli uygulamalar yaptırılmalıdır. Temizlik personeline gerekli eğitimler verilmeli, kontrol listesi hazırlanmalı ve tıbbi atıkların geçici depolama alanına götürülmesi usulleri yazılı olarak bildirilmelidir.
• Okulda yeterli temizlik malzemeleri bulundurulmalıdır. El hijyenini teşvik etmek için dezenfektanlar ortak alanlarda bulundurulmalıdır.
• Hassas risk gruplarında yer alan bireylerin, 65 yaş üstü velilerin mümkünse öğrenciyi okula bırakmak için gelmemeleri, eşlik edilecekse öğrenciye her gün aynı kişinin eşlik etmesinin önemi anlatılmalıdır.
• Bir öğretmen, öğrenci veya personelin bulaş riski taşıdığı, semptomları sergilediği tespit edilirse;
1- İlgili Nöbetçi öğretmen sorumlu Müdür V. Eray ÖZSOY bilgi vermeli ve öğrenciyi bir an önce izolasyon odasında kontrol altına almalıdır.
2- İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Pandemi sorumlusuna bilgi verilmeli ve sağlık kuruluşunun bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.
3- Bulaş riski taşıyan kişi öğrenciyse bulunduğu sınıf kontrollü olarak boşaltılarak kontrol altında tutulur ve temas ettiği kişilerin tespiti işlemine başlanmalıdır.
4- Boşaltılan sınıf ve izolasyon odası dezenfekte edilerek 1 saat boyunca kapalı kalan sınıf daha sonra 24 saat boyunca havalandırılması sağlanmalıdır.
5- Bulaş riski taşıyan kişinin (öğrenci, personel, vb.) ailesine gerekli bilgi verilmeli ve hastaneye sevki sağlanmalıdır. Bilgilendirme öncelikle okulumuzda buluna pandemi sorumlusuna yapılmalıdır. Pandemi sorumlusu –e okul sisteminden ya da kişiden aileyle iletişime geçmelidir. Gerekli açıklamaları yapmalıdır.
6- Kişinin gerekli izolasyon süreci (14 gün) bittikten sonra okula dönmesi için öğrenci velisi ile gerekli görüşmeler sağlanmalıdır.